Av Moa Wikner

Badsäsongen är sedan ett tag över och så även Monitors Användarseminarium i Hudiksvall. Det var två fullspäckade dagar med bland annat minikurser, en rörande föreläsning av Pär Johansson, festiviteter och nyheter i MONITOR.

I år kom rekordmånga besökare, närmare 270 stycken, till Kulturhuset Glada Hudik i Hudiksvall för att vara med på Monitors Användarseminarium. Under två dagar fick deltagarna chans att lära sig mer om MONITOR under olika minikurser, ställa frågor till support-, utvecklings- och anpassningsavdelningarna som fanns på plats, samt knyta nya affärskontakter med andra besökare. Veckan innan hölls ett endagsseminarium i Jönköping och med över 200 besökare var det deltagarrekord även där.

Monitor som knytpunkt och trygg grund

Monitors Användarseminarium 2015 inleddes med att Morgon Persson, VD för Monitor, äntrade scenen till tonerna av Linblomman, en klassisk hälsingelåt. Han berättade om hur Monitors Användarseminarium är till för att utveckla användandet av systemet och sa bland annat att seminariet ska vara en knytpunkt både för nya och befintliga kontakter. Morgan fortsatte sedan med att berätta om Monitors värdegrund.

Morgan Persson

”Värdegrunden formaliserades med tre ord för några år sedan; jordnära, engagerade, långsiktiga”, sa Morgan. Kanske har värdegrunden ärvts från hans hemby Ytterhavra, en liten hälsingeby med bara tre gårdar. Morgan visade en bild på byn och när han pekade på gården i mitten och sa att den var centrum hördes skratt från åhörarna.

Ytterhavra

”Värdegrunden formaliserades med tre ord för några år sedan; jordnära, engagerade, långsiktiga”, sa Morgan. Kanske har värdegrunden ärvts från hans hemby Ytterhavra, en liten hälsingeby med bara tre gårdar. Morgan visade en bild på byn och när han pekade på gården i mitten och sa att den var centrum hördes skratt från åhörarna.

Sedan berättade Morgan om hur utvecklingen av MONITOR bedrivs. Dels får utvecklarna in förslag från användare via supportärenden, dels från Monitors utbildare och dels från omvärldsbevakning – allt för att MONITOR ska bli ännu bättre.

”För oss på Monitor så är det en viktig utmaning att satsa på utveckling och naturligtvis utveckling av rätt saker. Vi vill ta fram funktioner och finesser som ger er ett än kraftfullare verktyg och bidrar till att ni blir än rationellare. Med långsiktigt tänkande, stort engagemang och jordnära lösningar vill vi stärka er konkurrenskraft, på så sätt stärker vi även vår egen”, sa Morgan avslutningsvis innan han presenterade de kommande två dagarnas agenda.

Nyheter och minikurser

Efter en kort bensträckare presenterades nyheter i 8.1. Förutom nyheterna i MONITOR var även upplägget av föreläsningarna nytt; istället för två omgångar var nyheterna nu istället uppdelade på tre. Med hela 1 400 uppdateringar gjorda från version 8.0 till 8.1 så rymdes ändå bara en bråkdel av dessa i nyhetsföreläsningarna. Efter en fikapaus med mingel och möjlighet till att prata med Monitors supportavdelning som var på plats var det dags för omgång två. Den efterföljande lunchen intogs på närliggande O’Learys Sportsbar. Där serverades en buffé med bland annat fisk, ugnsrostade grönsaker och ett välfyllt salladsbord.

När alla var mätta och belåtna var det dags för dagens två minikurser. För att utöka kunskaperna inom de områden som passade just besökarnas verksamheter kunde de i år välja mellan hela fem olika minikurser.

 

En föreläsning om gemenskap

Torsdagens avslutande föreläsning hölls av gästföreläsaren Pär Johansson, grundaren till Glada Hudik Teatern. Pär pratade om fördomar och möjligheter på ett sätt som berörde alla i publiken. Han berättade om hur han när han skulle börja jobba med utvecklingsstörda själv hade fördomar, men hur han möttes av en varm kram.

Pär berättade om hur vanligt förekommande fördomar är och gav exempel på när landshövdingen en gång besökte Glada Hudik Teatern. Han var där för att ställa frågor till de medverkande men stod i korridoren och såg livrädd ut. En av skådespelarna stack ut huvudet genom logedörren och ropade ”Var är hövdingen?”. Han gick fram till landshövdingen och hälsade sedan ”Uggh” och när han svarade med samma grymtande fick de plötsligt något gemensamt och då blev de vänner. Allt Pär pratade om hade grunden i gemenskap och han utmanade fördomarna med mycket värme, skratt och glimten i ögat.

Kram

Bord

När Pär avslutningsvis tackade för sig reste sig publiken och gav honom stående ovationer. Morgan kom upp på scenen för att tacka Pär och citerade Bosse Östlin, en av Glada Hudik Teaterns mest kända profiler: ”Kan jag få en kram?”, frågade han. När Pär och Morgan kramats färdigt begav sig alla en trappa upp till Café August där det bjöds på öl, vin, snacks och en chans att umgås med de andra seminariedeltagarna.

Musik, mat och mingel

Framåt kvällen återvände deltagarna till Kulturhuset Glada Hudik som nu förvandlats till en festlokal med långbord, scener och bar. På borden stod kvällens första rätt uppdukad, en toast med en röra på rökt lax och pepparrot.

Kvällens konferencier Anna-Karin Edeborg hälsade alla välkomna och vid huvudrätten, kalvytterfilé med grönsaksragu, potatisgratäng och rödvinssky, klev en ensemble med Cecilia Olsson i spetsen upp på scenen och underhöll publiken med några nummer från Iggesundsrevyn. När efterrätten serverades höll Åke Persson, Monitors ägare, ett kort tal som roade middagsgästerna och han utbringade sedan sin sedvanliga skål.

När tallrikarna var renskrapade och kaffekopparna tomma gjorde coverbandet Smalare än Thord entré. De fick igång publiken med klassiska gamla låtar med hög igenkänningsfaktor och snart var det dans framför scenen. Dansen fortsatte sedan ända in på småtimmarna efter att Hermansson och Rask tagit över vid den lilla scenen.

Dans

Årets nyhet

Fredagen inleddes med omgång tre av Nyheter i MONITOR 8.1 som följdes av förmiddagsfika. Därefter hade seminariedeltagarna möjlighet att gå på en tredje minikurs i valfritt ämne.

MingelÅhörarmaterial, filmer och bilder

Här finns åhörarmaterial, filmer och bilder från seminariedagarna i Hudiksvall.

(Sidan på länken nedan är lösenordsskyddad med samma lösenord som till supportsidorna.)

http://www.monitor.se/customerweb/seminar/2015/material-hudik/

Avslutningsvis var det dags för dagens, och även seminariets, sista punkt; Maskinintegration. Maskinintegration är årets stora nyhet i MONITOR och funktionen ger bland annat möjlighet till en säkrare rapportering av tid, stopporsaker och indirekt tid då rapporteringen sker automatiskt från maskinen.

Efter att Morgan sagt några avslutande ord begav alla sig för en sista lunchbuffé på O’Learys, innan det var dags att åka hemåt och implementera de nya tipsen och trixen i MONITOR.

Vi släpper nu version 8.0.11 av MONITOR!

Titta gärna i ändringsloggen för 8.0.11 för att se vad som är ändrat i denna version. Ändringsloggen hittar du på sidan Support -> MONITOR Ändringslogg, där kan du även hitta ändringsloggar för tidigare versioner.

Läs även om nyheterna i MONITOR 8.0

Du kan även lägga in routingkoderna manuellt om du t.ex. har en äldre version av MONITOR än ovan. Du gör detta med hjälp av filen DSV_Routing.csv som kan laddas ned under Support -> Instruktioner och filer. På den sidan är det även beskrivet hur koderna ska läggas in i MONITOR.